ZBT WG-1608, goldenorb 2020-06-10 and USB3 throughput issues under load

Topics related to OpenWRT, LEDE, GoldenOrb, Linux and other firmware
Post Reply
leopardus2
Posts: 17
Joined: Thu Sep 10, 2020 2:32 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 4 times

ZBT WG-1608, goldenorb 2020-06-10 and USB3 throughput issues under load

Post by leopardus2 » Sun Oct 04, 2020 11:59 am

I am running an EM20-G modem in QMI mode under GoldenOrb 2020-06-10 on a WG-1608 router.
Whenever there is high traffic on the modem (eg. during a speedtest) the router system log gets full of these error:

Code: Select all

Sun Oct  4 18:01:56 2020 kern.warn kernel: [ 6659.340559] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: ERROR unknown event type 37
Sun Oct  4 18:02:01 2020 kern.warn kernel: [ 6664.379070] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: ERROR unknown event type 37
Sun Oct  4 18:02:01 2020 kern.warn kernel: [ 6664.481292] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: ERROR unknown event type 37
Sun Oct  4 18:02:01 2020 kern.warn kernel: [ 6665.089292] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: ERROR unknown event type 37
Sun Oct  4 18:02:02 2020 kern.warn kernel: [ 6665.618859] xhci-mtk 1e1c0000.xhci: ERROR unknown event type 37
I have googled around and it appears event 37 means the USB driver ring buffer is full.
This, in turn, means that the modem throughput is reduced because the driver has to wait for the kernel to
consume some of the events from the ring before continuing....

This happens as soon as I have at least about 50 mbit throughput flowing.
Not a stellar performance from a 5G router which is expected to reach much higher speeds...

I am not expert enough to know whether this is a software (kernel) problem or an hardware (router) one.

Is anybody else hitting this issue? I can't believe I'm alone here.

Thanks in advance,
Rick

critical98
Posts: 3
Joined: Sat Oct 03, 2020 5:38 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: ZBT WG-1608, goldenorb 2020-06-10 and USB3 throughput issues under load

Post by critical98 » Mon Oct 05, 2020 7:46 am

I will have the same exact setup in a few days. Have you posted here? https://forums.whirlpool.net.au/thread/3vx1k1r3?p=715

leopardus2
Posts: 17
Joined: Thu Sep 10, 2020 2:32 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 4 times

Re: ZBT WG-1608, goldenorb 2020-06-10 and USB3 throughput issues under load

Post by leopardus2 » Mon Oct 05, 2020 7:53 am

Yes, I posted there twice. The post was just ignored.

Post Reply