NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Related to Router Devices ONLY
Forum rules
Use the SEARCH function for related issues PRIOR to posting for assistance.
colelail
Posts: 23
Joined: Tue Nov 16, 2021 7:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Post by colelail » Tue Nov 16, 2021 8:12 pm

Hey all new to the board, so I apologize If I'm just revisiting old topics. I am also not the most tech savvy so forgive me if I use the wrong terminology.

I purchased the complete router bundle with the above mentioned NEXP1GO and EM7565 Modem. I followed several of the guides on putting the router together and have now been working in the webpage GUI. Once I realized I couldn't get the connection I attempted the connection troubleshooting guide, but wasn't have success (user error no doubt).

I started by entering the APN - fast.t-mobile.com. I took this APN directly from my previous Franklin T9 GUI and that router was operating normally.

Under the Connect Logs I continuously receive "Attempting to connect with Modem #1. Under Modem--> Network Status -->General Information, the modem lists Sierra Wireless EM7565 listed as Modem 1. I also noticed under the Miscellaneous tab--> Current Modem, It states Modem Present/Not Connected.

I've also tried the AT command to test the SIM card which returns Error, which I assume because my modem isnt fully cooperating.

Again, I apologize for not being able to interpret the other threads and appreciate any support!

User avatar
Didneywhorl
Posts: 2776
Joined: Fri Mar 23, 2018 5:37 pm
Location: USA
Has thanked: 1064 times
Been thanked: 580 times
Contact:

Re: NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Post by Didneywhorl » Tue Nov 16, 2021 11:33 pm

Does the SIM ICCID number show up in the webUI under the Modem menu -> Network Status screen?

colelail
Posts: 23
Joined: Tue Nov 16, 2021 7:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Post by colelail » Wed Nov 17, 2021 5:10 pm

Yes the SIM ICCID number is present.

User avatar
Didneywhorl
Posts: 2776
Joined: Fri Mar 23, 2018 5:37 pm
Location: USA
Has thanked: 1064 times
Been thanked: 580 times
Contact:

Re: NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Post by Didneywhorl » Thu Nov 18, 2021 9:50 am

Then your good there.

I like to use MBIM mode:

AT!ENTERCND="A710"

then


AT!USBCOMP=1,3,1009


Also run AT!IMPREF? to see if it is using Generic firmware. That is best. Show us the output, please.


Also run AT+CGDCONT? and tell us what the response output is, please.

colelail
Posts: 23
Joined: Tue Nov 16, 2021 7:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Post by colelail » Thu Nov 18, 2021 5:20 pm

The first two commands seemed to work fine.

See below for the following two outputs:
AT!IMPREF?
!IMPREF:
preferred fw version: 01.11.00.00
preferred carrier name: TELSTRA
preferred config name: TELSTRA_002.007_000
preferred subpri index: 000
current fw version: 01.11.00.00
current carrier name: TELSTRA
current config name: TELSTRA_002.007_000
current subpri index: 000

OK

AT+CGDCONT?
+CGDCONT: 1,"IPV4V6","fast.t-mobile.com","0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0",0,0,0,0

OK

User avatar
Didneywhorl
Posts: 2776
Joined: Fri Mar 23, 2018 5:37 pm
Location: USA
Has thanked: 1064 times
Been thanked: 580 times
Contact:

Re: NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Post by Didneywhorl » Thu Nov 18, 2021 6:45 pm

Your on the Telestra firmware.

You need to change to Generic firmware. The info is on this forum.

I gotta look it up, out on my phone rn.

colelail
Posts: 23
Joined: Tue Nov 16, 2021 7:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Post by colelail » Thu Nov 18, 2021 7:04 pm

Once I saw that I kind of figured.

Silly question, but is the actual firmware called "Generic" or the firmware is generic to this hardware?

colelail
Posts: 23
Joined: Tue Nov 16, 2021 7:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Post by colelail » Thu Nov 18, 2021 7:39 pm

So, I may have royally screwed up.

I found a thread on downloading the Generic firmware and most recent drivers. Once drivers were installed I reset the PC and then ran the firmware .exe.

It didn’t seem to be doing anything, so me and my infinite wisdom went into the route - under flash firmware browsed to the firmware download. The system seemed to take the install and now everything is in what seems to be Mandarin with very few options.

Do I have a chance at redemption?

User avatar
Didneywhorl
Posts: 2776
Joined: Fri Mar 23, 2018 5:37 pm
Location: USA
Has thanked: 1064 times
Been thanked: 580 times
Contact:

Re: NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Post by Didneywhorl » Fri Nov 19, 2021 9:41 am

colelail wrote:
Thu Nov 18, 2021 7:04 pm
Once I saw that I kind of figured.

Silly question, but is the actual firmware called "Generic" or the firmware is generic to this hardware?
Its on the modem already, usually and is called "GENERIC"

Set with commands:

AT!ENTERCND="A710"

then

AT!IMPREF="GENERIC"

then

AT!RESET

You may have to do it more than once. Make sure you are not entering the " using the windows slanted “. If you have to enter them into notepad then copy it over. Windows can really mess with things.


You have to have it show the same, generic, image and version on both positions from the AT!IMPREF? command output. You will see what I mean if it isn't. It will also say firmware mismatch error. The modem will not work with firmware mismatch. Just set it again with IMPREF and reset it again.


Your fine on the router. No worries, though I'm sure your freaking right now. :/

The router firmware recovery screen is in Chinese. You can translate it with google translate plugins on most browsers.

It is called firmware recovery mode.

This is it: viewtopic.php?f=21&t=2051

or: viewtopic.php?f=21&t=779

colelail
Posts: 23
Joined: Tue Nov 16, 2021 7:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: NEXP1GO and EM7565 Connection Issues

Post by colelail » Fri Nov 19, 2021 10:17 am

Awesome! Once I get home I'll run these commands and let you know the results. One the firmware is switched to generic should the connection auto-connect?

Thanks again for the support.

Post Reply