cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Related to Router Devices ONLY
complexx
Posts: 5
Joined: Wed Jun 12, 2019 8:04 am

cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Post by complexx » Wed Jun 12, 2019 9:44 am

So I setup the WE826-T2 with goldenorb firmware and a Quectel EC25-A T-mobile modem. It gets connected but I cannot ping the IPv4 address or the external IP (the external IP changes very frequently on its own, is this normal?)

Should I be able to ping this? or does the modem need to be set to allow pings? I see that the router is already set to allow them, but is the blockage happening before the request gets to the router?

xdavidx
Posts: 244
Joined: Tue May 28, 2019 4:04 pm

Re: cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Post by xdavidx » Wed Jun 12, 2019 1:13 pm

When you say IPv4 address, do you men the LAN side address?

As for the external IP, cellular providers use carrier-grade NAT. You are being given a private IP address on the WAN side of that modem -- Private inside T-mobile's network. When you get your external IP by going to a website that tells you what your public address is, you are getting the public address of a shared device on T-Mobile's network. There isn't a way to ping or connect with other protocols over UDP/TCP through to the private WAN address you are given by them.

The way around this is to use VPN services or other tunneling solutions.

complexx
Posts: 5
Joined: Wed Jun 12, 2019 8:04 am

Re: cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Post by complexx » Thu Jun 20, 2019 8:26 am

Thank you.

I requested a static IP from T-mobile which they provided. Its all working now, however, they requested that I disable IPv6 and I am not sure how to do this on the WE826-T2. They want me to set the protocol to IPv4 only but there is no setting that I can find to do this.

User avatar
JimHelms
Site Admin
Posts: 701
Joined: Tue Dec 19, 2017 8:59 pm
Location: DFW Texas
Contact:

Re: cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Post by JimHelms » Thu Jun 20, 2019 12:24 pm

You can try by using an IPV4 APN as a startup script. Assuming the syntax is the same for the Quectel:

Code: Select all

at+cgdcont=1,"ip","fast.t-mobile.com"
as oppose to the:

Code: Select all

at+cgdcont=1,"ipv4v6","fast.t-mobile.com"
that GoldenOrb is issuing.

Of course, the static IP APN may be different, so replace the above APN.


Custom At Startup .png

xdavidx
Posts: 244
Joined: Tue May 28, 2019 4:04 pm

Re: cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Post by xdavidx » Thu Jun 20, 2019 12:30 pm

From looking online, briefly, I couldn't find a UI way to do it in GoldenOrb. It involved lower level commands. Seems like a missing feature.

The other way to do it is at the modem level. Here is a post on doing it for a Sierra Wireless modem: https://ltehacks.com/viewtopic.php?t=6#p610

For your modem, this might help: https://itbrainpower.net/downloadables/ ... l_V1.0.pdf

Go down to page 140 (digital file page 142), under "10.2. AT+CGDCONT Define PDP Context". That seems to show the command to set the APN and the IP address type all in one.

I'd recommend learning how to reset the default values before changing anything, to be sure you don't get into a situation you can't undo.

I looked in my GoldenOrb UI and see under Network->Interfaces->Wan6, there are some settings. You can disable requesting an IPV6 address. Will that work? You can also disable DHCPv6 in the UI I believe.

Maybe someone else on here will know exactly how to disable things in GoldenOrb. I don't do a lot with IPv6. I don't even think my AT&T account works with V6. I tried a V6 ping from the router UI and it didn't work.

xdavidx
Posts: 244
Joined: Tue May 28, 2019 4:04 pm

Re: cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Post by xdavidx » Thu Jun 20, 2019 12:41 pm

I see Jim replied before I hit send. If the setting goes away on reboot, that solves the issue of having to undo it. You can just remove the startup command in the screen Jim sent if it doesn't work right.

You could try at+cgdcont=? in the misc screen to see the current value too.

complexx
Posts: 5
Joined: Wed Jun 12, 2019 8:04 am

Re: cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Post by complexx » Thu Jun 20, 2019 1:21 pm

at+cgdcont=? returns:

+CGDCONT: (1-24,100-179),"IP",,,(0-2),(0-4),(0-1),(0-1)
+CGDCONT: (1-24,100-179),"PPP",,,(0-2),(0-4),(0-1),(0-1)
+CGDCONT: (1-24,100-179),"IPV6",,,(0-2),(0-4),(0-1),(0-1)
+CGDCONT: (1-24,100-179),"IPV4V6",,,(0-2),(0-4),(0-1),(0-1)

OK

at+cgdcont? returns:

+CGDCONT: 1,"IPV4V6","b2b.static","0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0",0,0,0,0
+CGDCONT: 2,"IPV4V6","ims","0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0",0,0,0,0
+CGDCONT: 3,"IPV4V6","sos","0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0",0,0,0,1
+CGDCONT: 4,"IPV4V6","tmus","0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0",0,0,0,0

OK
Attachments
Quectel_EC25EC21_AT_Commands_Manual_V1.2 148-149.pdf
(5.26 KiB) Downloaded 34 times

User avatar
JimHelms
Site Admin
Posts: 701
Joined: Tue Dec 19, 2017 8:59 pm
Location: DFW Texas
Contact:

Re: cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Post by JimHelms » Thu Jun 20, 2019 1:33 pm

Did you do a power on/ power off reboot after entering the start up AT Command?

xdavidx
Posts: 244
Joined: Tue May 28, 2019 4:04 pm

Re: cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Post by xdavidx » Thu Jun 20, 2019 2:17 pm

Sorry, I had the "=" sign in there. That gives you all the possible values. The second one tells you the current values. For some reason, you have multiple APNs programmed in. Did you enter those or did the system do that?

Maybe you had the sim card in a phone first and that's where those APNs came from?

The b2b.static might be required for your static IP to work. I'm not sure. You could try the one that Jim provided:

at+cgdcont=1,"ip","fast.t-mobile.com"

As the startup command, save and apply, and then power cycle the modem like Jim mentioned.

Check if you still have your static ip after you do that. In other words, can you ping yourself from the outside world.

xdavidx
Posts: 244
Joined: Tue May 28, 2019 4:04 pm

Re: cannot ping WE826-T2 with T-mobile Quectel EC25-A

Post by xdavidx » Thu Jun 20, 2019 2:19 pm

Also, what do you see in: MODEM > CONNECTION PROFILE > GENERAL > APN ?

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post