AT&T Connection slow on WG3526

Related to Router Devices ONLY
Post Reply
teksupsm
Posts: 9
Joined: Wed Oct 24, 2018 2:31 pm

AT&T Connection slow on WG3526

Post by teksupsm » Fri Jan 18, 2019 2:07 pm

I am trying out an AT&T unlimited SIM on my WG3526 and it is a lot slower than my mofi using the same sim. The wG3526 is only getting maybe 11Mb and the mofi is well over 25. I also noticed that even with at!selrat=06 it keeps going back to WCDMA.

Here is the at!GStatus? output

Code: Select all

!GSTATUS: 
Current Time:  4481		Temperature: 41
Reset Counter: 9		Mode:        ONLINE         
System mode:   WCDMA      	PS state:    Attached     
WCDMA band:    WCDMA 850  
WCDMA channel: 4384
MM (CS) state: IDLE           	NORMAL SERVICE 

WCDMA L1 state:L1M_DCH        	LAC:           2AEF (10991)
RRC state:   CELL_DCH       	UTRAN Cell ID: 0B8E19D4 (193862100)
RxM RSSI C0:   -56		RxD RSSI C0:  --- 
RxM RSSI C1:    --- 		RxD RSSI C1:  --- 

and the Signal info

Code: Select all

Network : HSPA+
CSQ :29
Signal Strength :93%
RSSI :-55 dBm
ECIO :-9 dB
RSCP :-65 dBm

Any ideas are appreciated.

swwifty
Posts: 414
Joined: Thu Aug 30, 2018 8:21 pm
Location: NE GA Mountains

Re: AT&T Connection slow on WE3526

Post by swwifty » Fri Jan 18, 2019 2:39 pm

what is an AT&T unlimited SIM?

Is the WG3526 in the same physical location as the Mofi?

User avatar
JimHelms
Site Admin
Posts: 739
Joined: Tue Dec 19, 2017 8:59 pm
Location: DFW Texas
Contact:

Re: AT&T Connection slow on WG3526

Post by JimHelms » Fri Jan 18, 2019 2:40 pm

You have something that is not configured correctly. Follow the same logic in this TOPIC

teksupsm
Posts: 9
Joined: Wed Oct 24, 2018 2:31 pm

Re: AT&T Connection slow on WG3526

Post by teksupsm » Sat Jan 19, 2019 7:21 am

I read that thread and ran through all of the options in it (all commands returned ok or expected values). I am not sure what “The resolution was provisioning the SIM with a different service provider (which eliminated the SIM as the problem). “ means.

I am going to try reflashing the router (doubt that will fix it, but why not try right).

teksupsm
Posts: 9
Joined: Wed Oct 24, 2018 2:31 pm

Re: AT&T Connection slow on WG3526

Post by teksupsm » Sat Jan 19, 2019 8:42 am

I think I narrowed it down to the SIM. If I swap that SIM into the MOFI I get the same result. I assumed it was the configuration since I had re-done it after the switch from the t-mobile SIM. I did notice that I cannot do a RMARESET anymore after a firmware update on the modem (it just disconnects the modem)

User avatar
JimHelms
Site Admin
Posts: 739
Joined: Tue Dec 19, 2017 8:59 pm
Location: DFW Texas
Contact:

Re: AT&T Connection slow on WG3526

Post by JimHelms » Sat Jan 19, 2019 9:51 am

teksupsm wrote:
Sat Jan 19, 2019 8:42 am
I think I narrowed it down to the SIM. If I swap that SIM into the MOFI I get the same result. I assumed it was the configuration since I had re-done it after the switch from the t-mobile SIM. I did notice that I cannot do a RMARESET anymore after a firmware update on the modem (it just disconnects the modem)
The other member's SIM card and plan was not active even though the third party AT&T provider suggested otherwise.

What modem are you using? And what firmware did you use to update the modem?

You may need to do a hard reboot on the router to once again connect with the modem.

teksupsm
Posts: 9
Joined: Wed Oct 24, 2018 2:31 pm

Re: AT&T Connection slow on WG3526

Post by teksupsm » Sat Jan 19, 2019 10:20 am

Important note to anyone using an ipad plan. If you generate an IMEI make sure it has LTE and not just WCDMA (some of them from certain sites will not include support for the LTE networks). I generated a new one and made sure it included LTE support and all is working now.

chewspam
Posts: 6
Joined: Wed Jun 20, 2018 9:19 am

Re: AT&T Connection slow on WG3526

Post by chewspam » Wed Jan 23, 2019 8:52 am

teksupsm wrote:
Sat Jan 19, 2019 10:20 am
Important note to anyone using an ipad plan. If you generate an IMEI make sure it has LTE and not just WCDMA (some of them from certain sites will not include support for the LTE networks). I generated a new one and made sure it included LTE support and all is working now.
Is there a way to check whether or not it's LTE or WCDMA?

teksupsm
Posts: 9
Joined: Wed Oct 24, 2018 2:31 pm

Re: AT&T Connection slow on WG3526

Post by teksupsm » Sun Feb 03, 2019 7:25 am

this one is not
Mobile Brand: Apple Mobile Model: Apple Apple iPhone 4S (A1387) GSM 1800,GSM 1900,GSM 900,GSM850 (GSM800),WCDMA FDD Band I,WCDMA FDD Band II,WCDMA FDD Band V,WCDMA FDD Band VII I

This one is
Mobile Brand: Apple Mobile Model: Apple Apple iPad mini (A1454) GSM 1800, GSM 1900, GSM 900, GSM 850 (GSM800), HSDPA, HSUPA, LTE FDD BAND 17, LTE FDD BAND 2, LTE FDD BAND 4, LTE FDD BAND 5, WCDMA FDD Band I, WCDMA FDD Band II, WCDMA FDD Band V, WCDMA FDD Ba

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post